tr tr tr
kuvakollaasi
www.ilmanlaatu.fi Yhteystiedot ohje Linkit Palaute Sivukartta
palkki ilmanlaatu nyt tarkistetut mittaustulokset ilmanlaadun mittaaminen tietoa ilmansaasteista palkki
varjo
tr
trtrtr
neliöIlmansaasteet
tr
neliöSaasteet ja terveys
 kolmioTerveysvaikutukset
trans
 kolmioMitä voit tehdä
trans
tr
neliöIlmanlaatuindeksi
tr
neliöSäädökset ja ohjeet
tr
neliöSyventävää tietoa
tr
neliöJulkaisuja
tr
   
   
   
  Tutustu uuteen ilmanlaatusivustoon  
   
 
tr tr
tr Tietoa ilmansaasteista › Saasteet ja terveys › Saasteiden terveysvaikutukset
tr
Saasteiden terveysvaikutukset
 

Ilmanlaatuindeksin osoittaessa ilmanlaadun olevan huono tai erittäin huono ilmansaasteille herkillä ihmisillä voi ilmetä terveyshaittoja. Eri saasteilla voi olla erilaisia haittavaikutuksia ja oireet ovat erittäin yksilöllisiä.

Jos saastetilanne pitkittyy, kunnan viranomaiset voivat ryhtyä toimenpiteisiin pitoisuuksien alentamiseksi ja voivat tällöin antaa suosituksia ja toimintaohjeita kuntalaisille. Seuraa siis oman kuntasi tiedotteita ja toimenpideohjeita viestimissä.

  lapsia
 
Saasteiden mahdollisia terveysvaikutuksia
 
Ilmansaaste Syy Terveysvaikutus
Hengitettävät hiukkaset (PM10) Katupöly Herkät hengitystiesairaat, erityisesti astmaatikot, sekä pikkulapset voivat saada oireita: nuhaa, yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa ja hengitysoireita.
Pienhiukkaset (PM2.5) Savut ja kaukokulkeutuvat saasteet Astmaatikot sekä yleensä iäkkäät sepelvaltimotautia ja keuhkoahtaumatautia sairastavat voivat saada hengitystie- ja sydänoireita sekä heidän keuhkojen ja sydämen toimintakykynsä voi heiketä. Myös terveet voivat kokea silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta.
Typpidioksidi (NO2) Pakokaasut Astmaatikot sekä yleensä iäkkäät sepelvaltimotautia ja keuhkoahtaumatautia sairastavat voivat saada hengitystie- ja sydänoireita sekä heidän keuhkojen ja sydämen toimintakykynsä voi heiketä. Herkkyys pakkaselle ja siitepölylle saattaa lisääntyä.
Rikkidioksidi (SO2) Teollisuuden saasteet Korkeat rikkidioksidipitoisuudet voivat lisätä lasten ja aikuisten hengitystieinfektioita sekä astmaatikkojen kohtauksia. Äkillisiä oireita ovat yskä, hengenahdistus ja keuhkoputkien supistuminen. Astmaatikot ovat muita herkempiä rikkidioksidin vaikutuksille ja erityisesti pakkanen voi pahentaa rikkidioksidin aiheuttamia oireita.
Otsoni (O3) Kaukokulkeutuminen Korkeat otsonipitoisuudet voivat aiheuttaa silmien, nenän ja kurkun limakalvojen ärsytystä. Hengityssairailla voivat myös yskä ja hengenahdistus lisääntyä ja toimintakyky heikentyä. Otsoni voi pahentaa siitepölyn aiheuttamia allergiaoireita.
 
 
Seuraa oman kuntasi tiedotteita ja toimenpideohjeita viestimissä
 
Lisätietoa ilmansaasteiden terveysvaikutuksista
 
tr
alapalkki
tr